lørdag 10. august 2013

Hjemmesydde gardiner til skråtakvindu

I den nye leiligheten vår i Lillesand har vi skråtakvindu på soverommet. 


Det betyr at det er veldig vanskelig både å finne gardiner og gardinstang. Så da måtte kreativiteten sleppes løs, for å finne en løsning som ikke kosta skjorta ;) 

Dette trenger du:

Gardinopphenget jeg har brukt kjøpte jeg for en billig penge på IKEA. Og for å henge opp det trengte man en tang til å knipe av wire'n. Det i verktøysettet til IKEA dugde ikke for meg, etter 3 kvarter med slit så det slik ut:
Ikke noe særlig å jobbe med, når den ene enden skal inn i et tynt hull. Men problemet var visstnok ikke tanga, men meg. Mannen min kom og ordna det hele på 2 minutter. Skal prøve å fokusere på at jeg er heldig som har en mann som ordner opp for meg, og ikke fokusere på de 45 minuttene jeg brukte;)


Uansett, finn fram kroken din og skru den inn i toppen av vinduet. Bruk tommestokk/linjal så du får den i midten :)Så følger du bruksanvisningen på opphenget. Husk å bruke tommestokk/linjal for å få det i midten:) 


Når du har fått alt på plass trekker du wire'n over kroken i toppen av vinduet - og du har en gardin"stang"!


Da er det tid for å sy gardinene. Først må du ta målene på ditt vindu. Slik så mitt ut:For å være helt sikker er det lurt å måle begge "halvdelene", for å forsikre deg om at vinduet er symmetrisk;)

I alle kantene der du ikke skal tre gjennom gardinstanga, det vil si alle utenom den skrå, legger du til 3cm sømrom. Mens på den skrå legger du til 6cm. Det kan være litt vanskelig å forstå hvordan dette skal gjøres, så jeg har prøvd å lage en liten illustrasjon på det. 
Nå skal jeg vise dere et triks på bretting og stryking av kanten.

På et A4 ark måler du opp 3cm (siden det er sømrommet vårt) fra langsiden og lager en lang strek. Arket legger du under stoffet du skal brette, legger kanten på stoffet mot streken - og stryker. Da har du en helt rett brett. 
Så bretter du kanten på stoffet inn og under til bretten du akkurat har laget, og stryker igjen over. Se bildet.Da har du en pen brett:) Genialt, eller hva!?

På den skrå delen, bruker vi samme metode som forrige gang, men denne gangen skal du først brette 1cm.Deretter 5 cm, men denne gangen skal du legge bretten langs streken på arken, ikke kanten på stoffet. Se bildet.Så er det bare å sy igjen alle kantene, og henge opp!


For å få gardinene til å henge oppe, og ikke skli ned wire'n stakk jeg en nål gjennom begge gardinene, og festet den i kroken.

Dette kostet det:
Wire, IKEA, 39 kr
Stoff, IKEA, 59kr/m*2.5m=147.5 kr
Krok, Clas Ohlson, 24/5= 4.8 kr

Til sammen 191 kroner.
Oppdrag vel gjennomført, får en vel si. 

God helg videre!

1 kommentar: