lørdag 5. januar 2013

Lag egne bryllupsinvitasjoner

Da er det lørdag igjen, som betyr nytt bidrag til Lage-Lørdag!

Nå skal jeg vise dere hvordan vi lagde bryllupsinvitasjonene til bryllupet vårt. Jeg har tidligere blogget om 
kaffeinvitasjonene, men valgte å putte begge sammen i ett innlegg.
Vi hadde kun forlovere og familie i middagen, og venner i kaffen. Vi lagde to helt forskjellige invitasjoner, og jeg skal vise dere begge. Vi starer med middagsinvitasjonene:
GAMMELDAGSE PAPIRRULL INVITASJONER:
???????????????????????????????
Dette trenger du:- Tykke A3-ark, vi brukte 120 gr/m2
- Instant Coffee
- Pensel eller svamp
- Bambuspinner
- Limpistol og lim
- Bånd/snor
- Stempel
Vi skrev historien vår på en gammeldags og eventyraktig måte, og printet ut 2 på hvert ark, slik at vi fikk lange remser. Deretter malte vi arkene med sterk kaffe. Dette kan du gjøre med både svamp og pensel, vi brukte svamp som gjør det lettere å få det jevnt, hvis du derimot ønsker at det skal være litt stripete ville jeg brukt pensel. Uansett – mal den ene siden og la den tørke, før du maler den andre siden.
???????????????????????????????
Da er det på tide å feste bambuspinnene. Vi kjøpte våre for en billig penge på Biltema, og skjærte dem av i leddene for å få det penest mulig. Den ene siden av pinnen er flatere enn de andre, den limer du ned på arket – en oppe og en nede. Når limet har tørket, ruller du den sammen og knyter et bånd rundt. Du kan stoppe her, og få et flott resultat.
Vi valgte allikevel å gå litt videre, og lage et segl på den. Problemet var bare at det knakk veldig fort, så vi måtte finne på en alternativ metode. Vi prøvde litt forskjellig, og endte opp med å brukte Fimo, som er en slags modelleire som stivner når den stekes. For å få dette til ble det litt prøving og feiling, og til slutt fant vi ut at den beste metoden var å lage kuler av fimoen, presse denne rundt litt bånd og tre det på rullen, for deretter å presse ned stempelet.
???????????????????????????????
???????????????????????????????

Til slutt putta vi hele rullen inn i ovnen, på 110 grader, i 10-15 minutter så det skulle være lett å knekke seglet. Voila! – Ferdig
Dette kostet 30 invitasjoner:
Ark fra Staples, 15 av 500 ark for 379,- = 11,-
Bambuspinner fra Biltema, 3 pk à 15,- = 45,-
Lim til limpistol fra Clas Ohlson = 19,-
Fimo fra Panduro = 26,-
Jeg hadde hamp, stempel, kaffe og svamp liggende, men det er ikke snakk om store summer – la oss si 100,-
Det blir til sammen 201,- på 30 invitasjoner, som vil si 6,7 kroner pr invitasjon.
GOLDEN TICKET INVITASJONER:

Aller først vil jeg bare beklage bildekvaliteten. Kameraet mitt sluttet å fungere, så måtte bruke mobilen. Men jeg har fått speilreflekskamera av min kjære mann til jul, så det vil ikke bli et problem igjen :)
Dette trenger du for å lage Golden Ticket i Willy Wonka stil:
- En haug med sjokolade
- Gullark
- Printer
- Saks/papirkutter
- Sikksakk-saks
- Sølvfolie
- Matpapir
- Farget ark
- Først må du designe selve biletten, kan legge ut vår som en mal her, så er MYE jobb spart – design tar laang tid!
Lagre dette bildet, åpne det i et bilderedigeringsprogram og endre teksten til din egen. Her finner du Willy Wonka fonten. Husker dessverre ikke fonten på den andre teksten, så du får bare fjerne all teksten og skrive alt på nytt med din egen font. Bakpå billetten sto invitasjons-teksten.
- Finn gullark. Dette er lettere sagt enn gjort. Vi fant ikke et enste sted der de solgte gullark med glans i – alle var matte eller bare farge på den ene siden. Hvis du er fornøyd med matt gullfarge sparer du mye jobb, vil du ha den “shiny” kan jeg fortelle hvordan vi gjorde det:
Vi kjøpte tykke A4-ark på Staples og gullspraymaling på Panduro. La arkene utover og spraya dem. Det var veldig grisete, og lufta ble full av spraymaling-os, så du bør gjøre dette et sted det ikke er ting det er noe nøye med – gjerne ute. Vi spraya hver side 2-3 ganger og brukte litt under to bokser på 60 invitasjoner – da gikk det 6 stykker på ett A4 ark.
- La dette tørke lenge. Deretter printer du ut teksten på arket, ville brukt en printer det ikke er så veldig farlig med. Og vær forsiktig, blekket bruker lang tid på å tørke, derfor må du vente ganske lenge før du printer den andre siden av arket, så du ikke kladder til alt sammen.
- Så klipper du ut alle billettene, dette er mye lettere hvis du har en sånn papirkutter. Vi klipte også ut matpapir i samme størrelse som vi la mellom sjokoladen og billetten, så det ikke skulle komme maling- og blekkrester på sjokoladen. Til slutt klipte vi kantene med en sikksakk-saks.
- Så deler du sjokoladen i to. For å unngå at den knekker på feil sted, og at det blir mange fingeravtrykk i sjokoladen er det lurt å bruke kniv. Legg sjokoladen med forsiden ned på et passelig stort stykke sølvfolie, legg matpapir og billett på baksiden og pakk sjokoladen inn.
- Vi printet også ut navnet til den  invitasjonen var til på et farget ark, klipte en lang remse og teipet igjen med dobbeltsidig teip.
Dette kostet 60 invitasjoner:
Ark fra Staples, 10 av 500 ark for 195,- = 4,-
Gull spraymaling, 2 stk à 69,- = 138,-
Sølvfolie = 30,-
Hobbykartong fra Panduro, 4 ark à 14,- = 56,-
Det blir til sammen 228,- for 60 invitasjoner, som vil si 3,8 kroner pr invitasjon.
Men det er jo uten kostnadene på sjokoladen, som vi fikk av Nidar. Hvis du må kjøpe sjokoladen er det lurt å følge med på tilbud, da kan du få de for 15-20 kroner pr.
Men er du uheldig blir det 30 plater à 30,- = 900,- Da blir det 1128,- for 60 invitasjoner, som vil si 18,8 kroner pr invitasjon. Og det er jo ikke så verst det heller :)
Så slik kan du lage egne bryllupsinvitasjoner, spør gjerne hvis det er noe som er uklart! Hvis du lager disse invitasjonene må du gjerne fortelle meg resultatet! :)
Til slutt vil jeg gi en STOR takk til Nidar, som sponset oss med 30 store sjokoladeplater!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar